Fortunatus Hotel Győr - Gőzfürdő

Gőzfürdő vagy szauna? Melyik a jobb?

 

Gyakran nehézséget okoz a “gőzfürdő”, illetve “szauna” kifejezések megfelelő használata, hogy mikor melyik is helyes. Sokan úgy gondolják, hogy a két kifejezés ugyanazt jelenti. Hát, ez nem így van. Bár mindkettő egyfajta forró fürdő, a szauna működésének alapja a száraz hő, míg a gőzfürdőé a gőz.

 

A szaunában nagyon alacsony a levegő páratartalma. Ebből következően nagyobb forróság lehet benne, mint a gőzfürdőben. Rendszerint 80 °C és 100 °C között mozog a hőmérséklet a szaunákban, ellenben egy gőzfürdőben általában 40 fokos hőmérséklet uralkodik. Hiszen ha a gőzfürdőben egy kicsit is melegebb lenne, akkor az emberek bőrén égési sérülések keletkeznének. A Szauna száraz hője teljesen biztonságos, nem jelent ilyen veszélyt a bőrünkre.

A szaunákat úgy fűtik fel, hogy köveket helyeznek különböző típusban létező és működési elvvel működő fűtőtestre—ez rendszerint elektronikus vagy fatüzelésű. Időnként vízzel kell locsolgatni a köveket, melynek eredményeként vastag gőzfelhő keletkezik. Ezzel a szauna hőmérséklete jelentősen megnövekszik, azonban a gőz gyorsan feloszlik.

Ezzel szemben a gőzfürdőket gőzgenerátorral fűtik fel. A gőz beteríti a légmentesen zárt helyiséget 100 százalékos páratartalmat eredményezve.

A hő képzésének módja határozza meg azt, hogy a szaunát, illetve a gőzfürdőt milyen anyagból lehet megépíteni. A szaunák belsejét rendszerint fával szokták kirakni, illetve fapadokat készítenek, melyekre ráülhetnek az azt használók. Jó hőszigetelők, azonban nem kétséges, hogy felületük a nedvességtől károsodik.

A gőzfürdőket úgy kell megépíteni, hogy meg tudják tartani a gőz által kreált nedvességet. Így rendszerint kerámialapokkal rakják ki, illetve a fürdő mennyezetét úgy kell megdönteni, hogy a gőz-lerakódás ne tudjon rácsöpögni a fürdőzőkre.
Előnyök / Hátrányok
Mind a szaunák mind pedig a gőzfürdők felérnek egy terápiás kezeléssel. Jó hatással vannak a vérkeringésre, tisztítják és megújítják a bőrt az intenzív verejtékezésnek köszönhetően. Jótékony hatással vannak az izomhúzódásokra is, relaxációval és jóérzéssel töltik el az embert.

Néhányan azonban a szauna száraz levegője miatt nehezen tudnak lélegezni. Az ilyen légzési problémákkal küszködők - például az orrmelléküreg eldugulása vagy az asztma esetén- a gőzfürdőt részesítik előnyben. A gőz inhalálása gyakran használatos hörghurut, orrmelléküreg-gyulladás és különböző allergiák kezelésére, tehát az említett problémákkal küszködőkre mindenképpen jótékony hatással lehet a gőzfürdő rendszeres használata.